2010-06-27

Fontän

Nu kan vi lägga ännu en sommardag till arkivet. Vad jag njuter av denna sommar! Så skönt det är att kunna vara ute, bara "släppa ut barnen på grönbete" (läs: att leka med grannarnas barn!) och så bara insupa värme, vind, blå himmel och blommors färger och dofter.

Maken min vill nog i motsats till de hökörande bönderna runt omkring oss ha regn. Som läget är nu får han sova till klockan 01 (Svärmor tar första vaktpasset). Sedan måste han kolla bevattningen en gång i timmen och bevaka när vattenhjulet kommer till ett visst läge för att sedan dra av pumpen. Därefter ska den röda maskinen flyttas, slangen dras ut, vattenrören sköljas fria från stenar, koppla ihop allt och börja om igen. Då är gryningen här och några timmars sömn har han förhoppningsvis skrapat ihop.

Så är idyllen för potatisbonden! Varför han inte vattnar på dagarna? Det blåser för mycket så vattnet hamnar inte där det ska plus att det avdunstar för mycket då. Men jag njuter trots detta av sommaren! :-)

De vita pionerna har börjat öppna sig lite blygt.


Insåg att mina nyplanterade fläderbuskar har börjat blomma med ett par tre blommor vardera. Så jag tog en tur i vår inte så lilla trädgård för att spana in den "gamla" busken...

Grrrrrrrrrr, vad är det för ohyra, i år igen!?!?!?!?!

Det fanns några nyckelpigor där, men äter de upp de där svarta hemskheterna? Är det löss eller ägg??? Någon som vet?

Egentligen skulle jag rita ett kors i taket idag, för vi (ok Janne) har fått igång vår lilla fontän på runddelen idag. Den har inte varit igång på en sisådär 3-4 år eftersom vi helt enkelt har haft småbarn. Och vi ville inte locka dem till vattnet med ett lite trevligt plaskande ljud.

Först skulle det gamla snuskiga, äckliga vattnet bort. Det var förmodligen bra gödning i det till perennerna i rabatten!


Kalk! Munstycken och annat var så igenkalkade på fontänen. Men lite vanlig ättika fräste bort mycket! Det riktigt kokade i muggen när syran mötte kalket.

Och så var det det elektriska som skulle kopplas...

Till slut så började det porla härligt där ute.

Då är det verkligen sommar!

//Bonnfrua

2010-06-26

Midsommaren hos oss

En förmiddag går så fort, festkläder ska strykas och mat lagas. Vips är det dags för familjen att åka på midsommarfirande och sedan fortsätta till en granne som hade 40-årskalas. Jag for till jobbet...

Barnen uppklädda, i alla fall Hanna som sa: -"Nu är jag söt!" vilket hon givetvis var och är! Albin vägrade ta på sig skjorta, men en ofläckig t-shirt fick duga.
Som sagt, jobbet. Fast även om det låter som om jag gnäller så såg jag ändå fram emot att få jobba, jag kompade med en av mina favorit kollegor. Dessutom tog vi oss tiden att äta färskpotatis, lax, jordgubbar med glass innan vi satte igång på riktigt. Den pausen har vi definitivt jobbat in idag...!

Köket i lägenheten som vi jourtid utgår från, lite spartansk ser det ut men gott var det!

Sedan är det att köra bil, svara i telefonen och åka dit man behövs bland kommunens olika boenden. I sätet brevid finns väska med matsäck och ett block att skriva på, för många saker blir det annars att hålla i huvudet. Sedan är det "bara" att lösa de situationer som uppstår, men det går jag inte in på här!

När jag så småningom kom hem idag på eftermiddagen ville Farmor bjuda på midsommarfika i vårt "hörn", och det tackade vi ju inte nej till precis. Grannarna var medbjudna de också, så det var en riktig trevlig stund i solen. Med jordgubbstårta!
Ellen fyller år imorgon, så hon fick börja!

Sedan när lugnet lagt sig och barnen fortsatte leka somnade jag som en sten i hammocken. Det var faktiskt skönt! :-)

Innan Hanna slocknade i kväll bad vi "gud som haver" och sedan skulle vi be till Jesus. Jag var tvungen (enl Hanna) att berätta för Honom att monstret hon hade målat och tejpat upp på väggen inte var farligt! Så det var bara att göra så.

Det kändes som om Han log då!

//Bonnfrua

2010-06-23

Sommar

Vilken ljuvlig dag det har varit idag!
En ledig dag så här mitt i veckan (ska ju jobba midsommar...) och så är det bara sånt underbart sommarväder ute! Sol, lite lagom med vind och bara helt perfekt!

Naturligtvis har kameran funnits med på ett hörn, så här kommer det en del bilder från oss idag:


Sommaraktiviteter.
Redan igår när jag hämtade barnen från dagis började de tjata om att få fram sin pool. Så direkt efter frukosten verkställde Janne deras önskan idag. De har hållit sig sysselsatta med denna plaskdamm, gungor och studsmatta idag. Inget tjat eller gnäll att de inte har något att göra.

Oh så skönt det är när de dagarna infaller! Jag kan fortfarande inte fatta att barnen är så stora att de börjar bli "självständiga" och att de kan vara utanför mitt synfält i mer än tre sekunder, typ. :-)
Nybadad tös.

Albin: -"Det här heter att man solar!"
sa han och lade sig på handduken efter första badet idag.

Deras mor kämpade med gräset runt bärbuskar mm (där den stora klipparen inte kommer åt ordentligt) när de njöt av årets första dopp här hemma.

Det är torrt i markerna här.

På andra ställen har de minsann fått regn, men inte vi inte, vi som har sk "sandbackar" och odlar på skulle behöva regn nu. Det är bla därför make och svärmor arbetar ner i grönsakslandet med att bli klara med rensningen så att bevattningen kan plockas ut och börja användas.

Undrar om min man kommer hem före midnatt idag? Det gjorde han inte igår. Ogräsets fel!!!!

Här hemma har jag faktiskt vattnat nyplanterade buskar och mina lister idag. Det var då ingen onödig lyx!


Den första utslagna pionen i år (hos oss).

Det är gamla buskar som jag fått från Mormor och Morfar. Bondpionerna fanns utanför deras hus redan när de flyttade dit för snart 60 år sedan, så det är nog ingen ny sort... De vita som doftar så kolossalt gott är ännu bara i knopp, men det lär följa bilder på dessa också

Liljorna är också på "g". De fick sitt av vattenspridaren när vi andra åt lunch. De är så vackra och lyser upp vår runddel under lång tid.

För att sammanfatta dagen som gått har den varit särdeles god! En dag att ladda batterierna på för att orka ta itu med arbetet de tre återstående arbetsdagarna denna vecka.


//Bonnfrua

2010-06-20

Bröllop, rabarbersaft och utvärdering

Förvisso var gårdagen historisk med Kronprinsessbröllop! Och jovisst satt jag där och tittade, fällde en tår (eller flera) och var allmänt sentimental. :-) Men lite mer innehöll min dag, och det var bla testning av en ny saft.
Den här rabarbersaften skulle kokas och sedan silas, receptet hittade jag via bloggen "Emmas utsikt" och hon hade funnit receptet här.

Det var häromdagen jag förvånat konstaterade att det inte gick att ana längre att jag redan skördat av rabarbern två gånger i år! Det var alltså dags igen!
Vi måste ha en bra sort helt enkelt. Eller tja, vi har två sorter varav den ena har mindre stjälkar men å andra sidan är det mindre oxalsyra i dem, så de passar bättre till paj od. Men till saft/dricka använder jag mig av de storväxta stammarna.

För några veckor sedan testade jag att använda bladen som ogräsdämpare, och nu när jag hade nyskörade dyliga utvärderade jag mitt expriment:

De blad som inte blåst bort i stormen för ett tag sedan hade krympt ihop och torkat.

Men under dessa var det ganska så ogräsfritt! Dessutom verkar de vara fuktighetsbevarande!
Svårt att se på bilden, men några stackars ogräs har försökt ta sig upp men de är så taniga och fula så det har definitivt hjälpt!
Så jag hackade lite snabbt i experimentrabatterna och lade på nya blad, för varför ska jag rensa ogräs mer än nödvändigt?

När saften rann ner genom silen och ogräset bekämpades med i allra högsta grad miljövänligt alternativ tog jag en kopp kaffe, flyttade TV:n och satte mig vid knyppeldynan:

Det var ju bröllop!

Några korsningar och vridningar blev det när inte ögonen svämmade över och det var alltör koncentrationskrävande på TV:n. Talet som ärkebiskopen höll till brudparet var i mitt tycke väldigt fint!

Och sedan tillbaka till verkligheten!

Saft att koka upp med socker, kastruller och grytor att diska, barn att "fora" och annat vardagligt! Ganska långt från flärden i huvudstaden, men å andra sidan mitt liv! :-)

//Bonnfrua

2010-06-18

Pysch

I går såg jag en annons i tidningen. I bakhuvudet har jag haft en tanke om en ny köksmaskin. Egentligen en helt onödigsådan, men hela tiden har det funnits en idé om att vilja ha denna pryl. Men inte har jag haft lust att lägga upp över tusenlappen för något som egentligen inte behövs. Men så föll ögonen på den färglada bilden i tidningen, reklam för en elbutik.

Frågan var bara var denna butik fanns. Så fram med telefonkatalogen för att spana: Borensberg! Husbyfjöl! Så in med barnen i bilen och så småvägar söder om Boren. Och där fanns denna onödiga makapär: Sodastreamer!

På vägen hem köpte vi nyplockade jordgubbar. Barnen sa: -"Så liten låda!?" när jag kom med den vanliga 1-liters lådan. De är vana vid sedan förra sommaren när jag jobbade med att plocka bla jordgubbar i växthuset att jag hade med mig en betydligt större låda varje dag (med andra sorteringsbär!)



Väl hemma igen läste jag igenom bruksanvisningen ordentligt (ville ju inte få en projektil av kolsyrepatronen). Barnen var så förväntansfulla och ville att det skulle gå fort:

Tänk att kunna göra eget pyschvatten!
//Bonnfrua

2010-06-16

Omtjat

Ibland känns det som om allt hänt förut. Barbapappa fanns när jag var barn och är jättepoppis nu. Fem myror likaså, Alfons, orange, stormönstrat, brunt, utsvängda byxben och en massa annat.
Allt kommer igen på något lustigt sätt, så även dessa:


Hittade dem på IKEA häromsistens. Kommer ni ihåg vad det är?
Under tiden du (kanske) funderar visar jag lite anda bilder:Under köksfönstret har jag smultron.
För fem år sedan när vi flyttade in här köpte jag sommarsmultron och satte där. De revar inte utan är fina små "buskar" som har mycket bär hela sommaren. Ett lyckat inköp helt enkelt!




Och en bild till.
De är riktigt goda måste jag erkänna!

Men nu tillbaka till de orange:a (skriver man så?) "napparna".
Man har dem som "pinne" när man gör isglass! Oh mina barndoms somrar när man fick äta dessa glassar. Vi barn mer förtjusta i dem än föräldrarna, men ändå! Så nu får mina barn den glädjen att äta isglass. Och eftersom jag gör den på helt vanlig hemgjord saft så vet jag vad de äter.


Syrensaft, vatten och "gjutformarna" i sin ställning, in i frysen och några timmar senare är det klart!


Receptet på syrensaften finns här!

Jag har gjort två omgångar, och den andra lät jag bara allt dra i tre dygn istället för fem som receptet säger. Jag tycker det blev bättre, det är väl vinsyran som ger en annorlunda touch mot när jag gör "vanlig" saft.

//Bonnfrua

2010-06-14

Grannsamverkan

Nyss inkommen efter att tillsammans med Grannfrun ha planterat våra buskar. Att kalla det för häck är ju inte precis sant, men tre olika sk solitärer har vi fått ner i backen åtminstone.
Buskarna och så vattenkannor som ska visa ungefärlig linje med våra vinbärsbuskar långt där borta...

Första hålet avklarat.

-"Ska det dokumentaras ska jag ialla fall hålla i spaden!"
sa Anita precis när jag knäppte kortet.
Här i mitten är det scherminsbusken som enligt planen ska växa till sig och dofta ljuvligt! Och inte minst skymma den inte fullt så vackra telefonstolpen.

Emilia hjälpte till.

Gödning och ny jord i botten, sedan återanvände vi det som vi grävt bort och lade runt klumpen med rötter och jord.

Maken grillade i kväll till familjens stora glädje, fast lite fuskade han och begagnade sig av elgrillen på altanen.
Under tiden han fixade med det så trimmrade jag lite där behovet var som mest påtagligt och dit skarvsladdarna räckte.

Tanken var den att vi även skulle äta ute ikväll, det är ju ändå sommar! Men vår katt Tiger satte sig och åt under bordet, så vi gick in!
Duktig att fånga möss, råttor och sorkar är han!


//Bonnfrua

2010-06-13

Flyga drake

Oh så skönt det var att dra upp rullgardinen i morse och solen lyste! Blåsten hade avtagit men lite vind har det varit idag med, men mer normalt som det brukar vara här på slätta.

Barnen har varsin drake, eller hade... Kan det bero på att deras mor alltid har velat flyga drake?
Hur som helst så tyckte föräldrarna att det kanske var lagom med vind idag för att göra ett försök. Det hela började med en lina i äppleträden, så vårt vetefält på baksidan fick agera "drakflygarbana".
Här har den kommit upp, den lilla gula pricken långt där uppe är draken.

Här springer resten av familjen för att få upp plastbiten med nylonlinan...


Hanna får hålla i Albins drake.
Tyvärr så trasslade de båda drakarna in sig i varandra så Hannas är nu ett minne blott...

Eftermiddagen har jag tillbringat ute, fast med inneaktiviteter. Jag kom väl en sisådär fem cm framåt på mitt mastodontprojekt som bör vara klart till jul. Just nu undrar jag vilken jul...

//Bonnfrua

2010-06-12

Storm

Enligt väderrapporten i gårkväll var det kulingvarning idag längs med kusten. Inte visste jag att vi bodde där...

Vad det har blåst idag!!! Trots detta, eller kanske just därför tog Grannfrua och jag oss en tur till plantskolan för att inföskaffa några trevliga buskar. Vi har tänkt att sätta några dylika istället för staketet som vi rev ner 1/5.

Men först en av alla dessa underbara vackra blommor som fanns att njuta av!
Buskarna som inhandlades.
Tanken var att plantera dem när vi kom hem, men det blöta som föll ner från molnen hindrade oss effektivt från detta göromål!

Men fika i grannarnas uterum kunde vi i alla fall njuta av!
Här kommer Albin med sin gunga som har blåst ner!
I bakgrunden ses studsmattan...

... den är väl förankrad.
Det går åt sådana här dagar! Vilken tur att vi har gamla mokapärer
från lantbruket att binda fast studsmattan i!
Ok, man kommer inte åt att klippa gräset under den,
men dagar som denna är det definitivt värt det!
Bänken har blåst omkull flera gånger idag, så till slut resignerade jag och lät den vara.

Tyvärr har även några (de flesta) av skotten på björnbärsbusken blåst av! Trots att den är planterad utmed husväggen!!! Även min röda vinbärsbuske som jag fick förra året på Mors Dag har blivit av med skott idag!
Hur kan det blåsa så???

//Bonnfrua

2010-06-09

Pärlor

I går var barnen, jag och Mormor och gjorde Linköping osäkert. Ja iallafall vissa delar av Biltema och IKEA... :-)
Vad handlar man då på Biltema? Jo, cykelhjälm till mig (barnen har allt protesterat att inte jag har något på huvudknoppen när vi trampar tvåhjuling!) och pärlor! Inte ens ett borr införskaffades!
Barnen såg verkligen fram emot att få leka på IKEA, de har aldrig blivit lämnade där förut i "barnpassningen". Lite konstigt var det allt, men mest skönt! Tänk att få strosa runt bland husgeråd och annat utan att behöva hålla koll på något annat än kundvagnen. :-) Om ni klickar här så ser ni Mammas reportage om samma upplevelse, med bilder!

Väl hemma igen pärlades det! Så även idag...
Full koncentration.

Tänk att ha en hel hink med pärlor!
Om du undrar varför Hanna ser smutsig ut på näsroten så beror det på en gunga som drämde till henne där i helgen!

Två jättetrötta, men stolta barn visar upp sina alster. De var inte helt lättflirtade att fotas kan jag berätta...


Ytterligare en liten Hanna-bukett. När hon kom in med dessa såg hon spjuveraktig ut och så sa hon: -"God Jul!"

//Bonnfrua

2010-06-07

Projektet i hamn

Först vill jag tacka för alla kommentarer jag fått i mitt förra inlägg! Och jo, det var liksom meningen att "finta" er lite med virknålen i rubriken... ;-) Efterbild, nja, det hoppar vi!
För ett tag sedan blinkade jag lite om ett syren-projekt. Nu är det klart! Men vi tar det från början...
För fem dagar sedan plockade jag syrener... massor av klasar blev det

som jag lade i lådan som finns längst ner i kylskåpet. Där har de sedan fått ligga i fem dygn tillsammans med kokt vatten, socker, citron och vinsyra.

Så här såg det ut förut innan jag silade bort blommorna.


En hel kastrull blev det med klarbärsröd saft. Här ses även en citronkärna simma runt lite.

Smaken är lite syrlig men helt ok, lite rolig faktiskt!
Oväntad liksom...

//Bonnfrua

2010-06-04

Virknål i handen

För ganska exakt två år sedan tonade jag håret för första gången! Jag hittade en kulör som jag blev nöjd med, så den har jag liksom kört med sedan dess. Till idag!

Håret har ljusnat av "tidens tand" och solen så nu tänkte jag göra något "radikalt".

Nytt och gammalt.

Så här såg det ut när Grannfrun arbetade hårt med virknålen genom den "vackra"(?) lilla hättan jag fick ha på mig.



Har ju aldrig gjort slingor tidigare så jag kände mig mycket fjantig i den sk huvudbonaden.

Vågade inte ha i blekmedlet alltför länge så kritvita ränder blev det inte! Men ljusnat gjorde det håret mitt, och det var ju det som var tanken.
Ytterligare några "Vackra flickor" som dotera plockat och gett mig. Det värmer verkligen de där små minibuketterna hon kommer med.

//Bonnfrua