2009-11-28

Mormor Mimmis marsipan

För 5 år sedan när Albin bara var några månader gammal hände det sig så att grannflickan ville komma hit och julpyssla. Det ena gav det andra och nu har vi för femte gången gjort Mimmis marsipan tillsammans.

Det är en ganska speciell känsla att blanda ihop ingredienserna, eftersom Mimmi gjorde det när Mormor var liten på 30-talet, sedan gjorde hon det till Mamma på 50-talet och sedan till oss barnbarn. Mina knattar är alltså femte generationen som till jul får "baka" marsipan! Inte illa, eller hur! :-)

Degen väntar på barn och vuxna!


Grannflickorna kom, lite spända och blyga!
Barnen var så förväntansfulla så de
kom av sig precis när det var dags att börja!

Marsipanen uppdelad: klara, färdiga, gå!

Albins alster.

Hannas dito.

Det kräver tålamod och övning för att få ihop några svampar, krokodiler, tomtar, snögubbar mm. Det som var lättast var visst att stoppa rakt in i munnen... :-)

Lagom till lunch var vi klara, och då som seden bjuder gick vi genom hålet i staketet och smorde kråset med tacos! I mitt tycke är det en perfekt arbetsfördelning: Jag gör marsipanen och Anita maten! Det är väldigt trevligt att som familj få äta tillsammans med grannfamiljen. Så det tackar vi för!

Som ni säkert lagt märke till försökte jag mig på att "jul:a" till bloggen lite... är inte helt nöjd med resultatet, men nu får det vara så!

Riddarborgen av pepparkakor gjorde vi häromdagen. Vi tillverkade även en traktor:

Den är skev och håller knappt ihop, men en traktor är det likafullt!

4 kommentarer:

Mia sa...

jag tycker bloggen blev jättefin! Och att traktorn också är jättefin!
Vad härligt med marsipanbakning! Jag tror jag ska göra lite med Sethponken också, men väntar någon vecka =)
KRAMAR

Hemmafruns hörna sa...

Å!!! Underbart! Blir glad i hela kroppen av att se borgen, traktorn och marsipankrokodilerna - eller vad det nu är! Kul med traditioner! Vi brukar satsa på marsipan potatis (kanske något för din man?). Rullar bara små kulor av vit marsipan och doppar de i kanel, så de ser jordiga ut! GOTT! Ha en skön söndag!

Lovisa sa...

Vilken härlig och julig bloggsida ;o) Nu blir jag också lite sugen på att piffa upp min sida.

Jag hade fått tips av en kompis att använda glasyren som lim till pepparkakshuset, men jag tycker att det blir så kladdigt och lite för synligt lim. Sockerlimmet smälter ju in lite mer i det bruna..."om det ska bli fint får man lida pin..." eller hur är det man säger?? ;o)

Jag är dock mäkta imponerad av era fina pepparkaksskapelser...vad duktiga och påhittiga ni är!

Kram Lovisa

Anita sa...

Tack för marsipanbaket baket igår, lika gott och trevligt som alltid.
Jag tycker din julfina blogg blev jättebra, hinner nog inte fixa till min egen så jag njuter av din!

Kram Anita