2010-03-02

"Mildvädersklyvare"

Då var jag där igen, ett synintryck drar igång en hel kedjereaktion av tankar och minnen! Idag var det när jag per bil passerade ett par herrar med rejäla huvudbonader vid ett övergångsställe som det hände. Då for ordet "millvädersklyvare" genom huvudet.

Det är min mor som har kallat en viss typ av herrhatt för detta, lyckades hitta en bild när jag googlade så att du förstår vad jag pratar om:Mildvädersklyvare!


När jag var barn bodde vi brevid en "farbror Johan" som hade just en sådan hatt! Han var från södra Lappland och hade hamnat i Kisa via AMS-jobb där han någongång för numera bra många år sedan gifte sig med min farmors moster Vera! Japp, ingift i släkten minsann!

Hennes byrå står numera f ö på vårt sovrum och inhyser mina persedlar. En rejäl sak som inte går sönder i första taget. Riktigt gedigen faktiskt.
Det har hunnit gå många år sedan Johan dog (närmare 20!) men bara för att jag såg de där öronlappsmössorna inne i sta´n så rann det minnen genom huvudet när jag körde hem. Från huvudbonader till byrån över en rad barndomsminnen.

Tänk att en liten detalj kan få en hel kedja av minnesbilder att dyka upp...

3 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej! Roligt att läsa om dina minnen om en gammal mössa eller hatt. Johan måste bott i Kisa när vi bodde där.
Ramla inte omkull i ishalkan hos er. Här har vi fortfarande vinter med snö, fast idag var det faktiskt lite takdropp.
Kram Birgitta

Anonym sa...

Oh, Johan... Tänk den dagen han dog sitter kvar i minnet och kommer nog aldrig glömmas... Dagarna efter att Peggy dog... Oj, vad fort tiden går, det är verkligen 20 år sen...
Mia

Anonym sa...

Stövlarna torra o fina igen:)
Höll på att inte komma ur dem trots att de är flera nummer för stora till mig, snön var ju kram.
Kram Anita