2010-09-06

Styra Höstmarknad

För tredje året i rad var det igår söndag Höstmarknad i Styra. Ja byn heter faktiskt så!
Så även i år var vi där med grönsaker och potatis till försäljning. Det är med andra ord en synnerligen lokal marknad med hantverk och odlare från "sockna". Allt mellan fårklippning, ullskinn, träslöjd och majskolvar fanns där. Så nu kommer bildbevisen.

Vindkraftverk på "slätta", så nya att de inte ens börjat snurra!
Gamla maskiner fanns det till beskådan, bilder kommer strax!
Överst står Fredrik och säljer majs, kronärtskockor mm. Häst och vagn kunde barnen åka, vilket de gjorde. Knypplade saker, samt Janne vid vårt lilla bord.

Det är en marken som går i familjens tecken. Det är barnvänligt i allra högsta grad! Och barn fanns det! Våra sprang runt och lekte hela dagen, så de somnade som stenar när vi kom hem!

Fårklippning.

Barnen (och även jag) provade på att karda ull, sedan fick vi göra bollar av det med hjälp av såpvatten, tova alltså. Här behövs det träning för Bonnfrua kan jag lova!

En höstmarknad utan gamla maskiner är ingen riktig Bonnamarken! Här ses en självbindare, kärvarna som den gjort och sedan "Tändkulemotorn" (heter det så???) som drar ett gammalt tröskverk. Allt i fungerande skick!

Längst upp till vänster en vedklyv. Totalt livsfarlig!
En stenkross fanns det också, kolla in den grova, långa remmen från traktorn som drar runt krossen!
Stenarna krossades ner i den gula skopan, det blev någon slags makadam.
Som sagt: barnens marknad. Det här fordonet styr man genom att luta sitsen man sitter på. De här småttingarna når inte fram till pedalerna, men då kan man ju putta på varandra istället!
Visst är det ett slit att få med alla grönsaker, potatis mm och vi suckar och stönar över detta faktum. MEN så roligt det är!
Det vackra vädret gjorde ju att det var mycket folk, varav många från trakten. Janne känner ju många fler än vad jag gör, så den sociala kompetensen fick utnyttjas igår! Och jag ska väl inte sticka under stol med att lasset var betydligt reducerat när vi åkte hem, och det gör det ju inte tråkigare! :-)
//Bonnfrua

7 kommentarer:

Moments of photography sa...

Vilka härliga bilder du visar från din marknad. Jag håller med att bonnamarknader är bra mycket bättre och trevligare då allt kommer direkt från producenterna.

Ulla sa...

Jag tänker direkt på Emil när jag ser dina bilder. Härligt och vilken rolig och lärorok dag för barnen. Sen förstår jag att det var skönt för mor att dom somnade ovaggade efter en sån dag.

Birgitta sa...

Ser att det varit en trevlig dag och försäljningen gick bra efter vad du skrev. Självbindare har vi också nu till vår lilla havreskörd. Sedan står det ett gammalt tröskverk på logen, som fungerar alldeles utmärkt. Så är det att vara finntorpare.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Hemmafruns hörna sa...

Å, där skulle jag också gärna vilja vara med! Bonderomantik och traditioner och en stor portion barndomsminnen.. Rena Astrid Lindgren!!!

Synnøve. sa...

Mycket utav de gamla maskinerna finns även här på gården. Kul att se så många som känner igen dom.
Här blir det nog inte så många kärvar i år. Men vi har så vi säljer på gården.

Nästa år du, då ska jag komma ner till den där marknaden. Sånt där vill och kan man bara inte missa.
Finns inget som är så gott som att köpa grönsaker och frukt på det viset.

Kramen Synnöve.

Mor Tuta sa...

Vad trevligt ni verkade ha det, bättre och lugnare än både Skänninge o Ulrika marken.
Kram mum

Yvonne L sa...

Såna där marknader brukar vara trevliga att besöka, och det finns alltid något spännande att titta på eller något gott eller nödvändigt att köpa!