2011-07-08

Piff med spalje

Gårdagen använde jag till att inhandla ett par spaljéer, en honungsros och ytterligare en clematis. Det sistnämnda eftersom en av mina nysatta dyliga gett upp och vissnat. Det är ju lite pyssel att få till det, men Janne hjälpte mig spika och barnen att vattna.


Honungsrosen ska enligt beskrivningen på plantskolan bli en sisådär 4 m hög, vi får väl se om den klarar vintern. Den står vid mittenstolpen framför stenmuren. Den gamla riskbusken (som faktiskt är en clematis den med) på bortre väggen fick jag helt sonika "häng upp" i takbjälkarna för att få upp den över huvud taget. Den blir nog jämnad med marken nästa år för att få en chans att breda ut sig lite snyggare än i en "klump" så där.


Humlen fick jag försöka trassla upp och ge den lite stöd att klättra på. Den stackarn flyttade jag i våras och så har den fått ligga i en hög bara. Hoppas den sättar fart nu när det finns fiskelina (!) att klättra på.En clematis som blommar, Nellie Moser, med härliga stora dryga dm stora blommor.


Ännu en, Paul Farges tror jag den heter, blommorna är ca 4 cm stora.


//Bonnfrua

6 kommentarer:

Ulla sa...

Nu har du fått det riktigt fint. Har du sett Ernst på TV, han planterade humle bl.a. Fina närbilder! Igår hade min dotter kurs med mig och det är väldigt roligt att bli undervisad av en entusiast men oj vad jag inser att jag har mycket att lära.

hugan sa...

Fint värre! Håller också på med lite projekt "där ute", vågar inte kalla det trädgård ;D Min clematis verkar också ha dött..den som var så fin i två år, men...den ska egentligen inte funka här uppe så det kanske var en naturlig död..!? ;)

Anita sa...

Så fint det har blivit, jag har ju dessutom fått förmånen att provsitta i denna härliga skapelse!
Kram Anita

Elisabeth Källblad sa...

Toppenfint!
Jag har precis satt en murgröna vid ett dött träd. Nu fick jag höra den bara vill bo i zon 1-2...
Trist.
Men fick tips på humle (har jag, och gillar inte för den dör till vintern.) vildvin och klätterhortesia (felstavat kanske)
Ska med stort intresse följa dina erfarenheter med dessa klätterväxter...

AnnaKK sa...

Jag impulsköpte en sån där honungsros häromåret (eller ifjol våras var det nog, förresten) när det var utförsäljning i en handelsträdgård och allt var så billigt så man lixom bara köpte och köpte och köpte - utan en tanke på att man även ska få plats med växterna hemma i rabatterna! Ännu så länge har inte rosen blivit jätttestor, men jag anar att den redan nästa år kan komma att bli lite väl dominant på det stället där den växer. Men jag får försöka hålla efter den med sekatören... :-)

Jag har aldrig prövat ett sånt där 50-200 (eller 250?)-objektiv, och köpte det här 18-200 för att jag ville ha ett enda objektiv till allt. Fast "allt" är ju inte allt, men 18-200 (Canons - det kostar 5-6000 kr) funkar väldigt bra till alldagligt fotande som tex folk och semester. :-) Men när det kommer till porträtt, fåglar, macro osv föredrar jag mitt "värsting"-objektiv 70-200 2,8 IS. Det blir ju rejält mycket skarpare och mer detaljerade foton med det - men då kostar det ju också en halv förmögenhet... <:-) Generellt sett är det ju alltid så med fotoprylar; Man får vad man betalar för. :-)

Birgitta sa...

Hej! Så fint du redan fått det med alla växter. Kommer att bli en skön plats att sitta på.
Håller med dej om att blåklinten är jättefin. Fast jag såg alla fina linfält med blå blommor på när jag var i Östergötland. Så vackert, men inget vi har här.
Ha det så gott.
Kram Birgitta