2009-09-10

Atta

September är väl ändå en härlig månad!?!?!? Hög klar luft, solsken, färgskalan börjar så sakteliga ändras och blir förhoppningsvis färgsprakande. Kvällarna börjar bli mörka, man kan och får utan prestationskrav vara inne och tända ljus.


Men på dagarna kan man fortfarande låtsas som om det är sommar, eller i allafall sensommar. Lite av både sommar och höst, det är som om naturen inte riktigt kan bestämma sig. Ska den våga klä av sig och vila under vintern eller ska den hålla kvar vid somarens livgivande och fruktgivande aktiviteter.
Här i slättbygden har bönderna ännu inte fått höstvila, det tröskas, plöjs, harvas och sås för fullt. Potatisodlarna har precis börjat med sin skörd och de har många veckor kvar innan allt är under tak. Jag har skrivit det förut, men jag har blivit lite "bonniserad" av Janne. Doften av nyupptagen potatis, jord som bearbetas har en alldeles säregen lukt, som mylla liksom. Tänk att även få se med egna ögon vad jorden ger oss människor. Det är helt fantastiskt!


BläcksvampNär jag var ca 2½ år hösten 1975 bodde vi i Betania, Slätmon. Jag har inte så jättemånga minnen därifrån eftersom vi flyttade maj -76 men ett av minnena jag har är: Atta!


Under staketet mot kohagen växte det bläcksvampar, dvs "atta" och jag tyckte de var så otäcka.


Än idag minns jag den känslan när jag ser en bläcksvamp, vilket jag gjorde idag på vår egen gräsmatta! Genast rann minnet fram med nätstaketet med gröna järnstolpar i backen ner mot vägen och de där läskiga svamparna. Bilden är jätteskarp i minnet!


Atta är med andra ord en läskig svamp!

1 kommentar:

Hemmafruns hörna sa...

Men den är god!!! Vi hade bläcksvamp i trädgården när jag växte upp och i mitt minne känner jag doften av smörstekt svamp på nynakat bröd... mmm. Kul med minnen - de berikar vårt liv. Visst är det fantastiskt att vi kan få leva av det som växer och lära oss att leva "som ett" med jorden. Vilket underbart jobb du har som bonde! Jag är full av respekt för det du gör!