2010-05-22

Pingstafton och pära-änka

Vilken underbar dag vi har haft! Sol, lite lätt bris och allt jätteskönt! Förutom att ogräset var tvunget att bli tuktat både här och där.
Först ut var ogräset mellan plattorna på uteplatsen och altanen. Jag har gjort några halvhjärtade försök att repa bort eländet, ogräsätticka testade jag förra året utan att bli nöjd med resultatet. Nu blev det rejäla doningar:

Gasolbränning!
Det är så gubben min gör efter sådd i grönsakslandet. Då dagen innan te x dillen kommer upp bränner han med gasolen bort ogräset. På så sätt får grödan ett försprång gentemot det oönskade.

Som ni ser var det behövligt! Jag hade vattenslangen i handen eftersom det kändes lite tryggt att ha vatten till hands när det ändå handlar om öppen eld.

Efter ett tag var tuben isbelagd! Då var det 20 grader i skuggan!


När sedan hustrun fått hjälp att avlägsna oönskad grönska begav sig Mor och Son ut för att fortsätta det ridderliga uppdraget: Bekämpning!

Här på vår KRAV-gård häller vi inte i gift i en tunna och sprutar ut det där effekten av giftet önskas. NEJ! Det arbetas bort mekaniskt.

Här kupas pärana.
Traktorn är från början av 60-talet, Farmor är från 40-talet och Maken 70-talet. Själva kupen vet jag inte, men ny är den inte!!!

Om ni undrar så sänker man ner manicken bakom traktorn där Janne sitter. Man kan se kuporna strax över jordytan på bilden, på väg ner i marken.

Snubben där bak finjusterar så att det blir rakt i fårornaman vill ju inte få upp knölarna igen. Ferguson har ju inte precis servostyrning, så det krävs sin man eller kvinna att fixa det där! (Det är tur att svärmor kört traktor sedan innan hon började skolan!)

När de äntligen var klara med det ena stället kom Janne in bara för att gå ut igen (åt lite däremellan också). Det var mer ogräs än vad de trott, så nu "sladdar" han av stycket. Och det kära bloggläsare, det har jag inte riktigt grepp om så det tänker jag inte ens försöka beskriva! Förmodligen kommer han in när det blivit mörkt, men han kan ju också tända lyset och jobba lite till.

Det var den pingstaftonen det!

De här lite flikiga tulpanerna växer bakom Farmors stuga. Tycker de är lite söta faktiskt. Jag vet att skärpan hamnade på den gula... ehh ...öhh...blomman, men man ser ju ändå hur tulpanerna ser ut.7 kommentarer:

Synnøve. sa...

Godmorgon.
Bränna bort ogräss ja, ingen dum ide, men kommer det upp igen? Eller tar man rötter och allt med brännaren?

Ser så härligt ut med den där gammeldaxa måten att kupa potatis på.
Idag är allt så lättvint med bekämpningsmedel av alla de slag. Men det är väl så det blivit.

Nedaför vårt hus växer rågen så det knakar. Den är grön och fin.

Visst ser man att det är vita tulpaner på din bild. Vackra är de med. Tror det är en ringblomma den gula... Tror, men vad vet jag hihi.

Ha en skön söndag nu. Här är det röd dag i morgon med. Det tackar vi för.
Kramen Synnöve.

Emmas utsikt sa...

Ja jag hade gärna bränt bort ogräset här! Fy vad det växer.... Kul att se potatisodling! :D

Du flaskan kommer från IKEA för ca 20-30kr så det är bara att löpa och köpa!

Kram!

Ulla sa...

När pingstliljan lyser och tar emot i din blogg blir man bara jätteglad. Fint är det! "Blomman" som tog plats för tulpanen är en vårkrage eller hur? Vilket arbetet ni har med gård och allt. Jag skäms lite som trampar hem efter jobbet och då är det slut för dagen och ändå gnäller man ibland. Håller tummarna för att ni vinnerövergräs och ogräs.

71:ans blogg sa...

Jösses vilken super fin sida du har fått till!!! Åh vilka bilder!!!
Har också försökt bekämpa ogräs i en häck...puh!
kramis Millan

Mor Tuta sa...

Måste bara säga, du är bra på det här med bloggandet, fina bilder , text som man lever med i.
Kramisar

mia sa...

Härlig bild på traktor, make och svärmor =)
Härlig tillvaro ni har ändå
Kram

j u l i a sa...

Vad mysigt ni verkar ha det! Ett liv på landet kanske vore nåt...;)
Kram Julia