2010-06-27

Fontän

Nu kan vi lägga ännu en sommardag till arkivet. Vad jag njuter av denna sommar! Så skönt det är att kunna vara ute, bara "släppa ut barnen på grönbete" (läs: att leka med grannarnas barn!) och så bara insupa värme, vind, blå himmel och blommors färger och dofter.

Maken min vill nog i motsats till de hökörande bönderna runt omkring oss ha regn. Som läget är nu får han sova till klockan 01 (Svärmor tar första vaktpasset). Sedan måste han kolla bevattningen en gång i timmen och bevaka när vattenhjulet kommer till ett visst läge för att sedan dra av pumpen. Därefter ska den röda maskinen flyttas, slangen dras ut, vattenrören sköljas fria från stenar, koppla ihop allt och börja om igen. Då är gryningen här och några timmars sömn har han förhoppningsvis skrapat ihop.

Så är idyllen för potatisbonden! Varför han inte vattnar på dagarna? Det blåser för mycket så vattnet hamnar inte där det ska plus att det avdunstar för mycket då. Men jag njuter trots detta av sommaren! :-)

De vita pionerna har börjat öppna sig lite blygt.


Insåg att mina nyplanterade fläderbuskar har börjat blomma med ett par tre blommor vardera. Så jag tog en tur i vår inte så lilla trädgård för att spana in den "gamla" busken...

Grrrrrrrrrr, vad är det för ohyra, i år igen!?!?!?!?!

Det fanns några nyckelpigor där, men äter de upp de där svarta hemskheterna? Är det löss eller ägg??? Någon som vet?

Egentligen skulle jag rita ett kors i taket idag, för vi (ok Janne) har fått igång vår lilla fontän på runddelen idag. Den har inte varit igång på en sisådär 3-4 år eftersom vi helt enkelt har haft småbarn. Och vi ville inte locka dem till vattnet med ett lite trevligt plaskande ljud.

Först skulle det gamla snuskiga, äckliga vattnet bort. Det var förmodligen bra gödning i det till perennerna i rabatten!


Kalk! Munstycken och annat var så igenkalkade på fontänen. Men lite vanlig ättika fräste bort mycket! Det riktigt kokade i muggen när syran mötte kalket.

Och så var det det elektriska som skulle kopplas...

Till slut så började det porla härligt där ute.

Då är det verkligen sommar!

//Bonnfrua

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, så fint med fontänen igen. Tack för den här dagen och att ni förgyllde med sång och paket för Ellen. Hoppas du får en bra jobbvecka.
Kram Anita

hugan sa...

Uhh vilka äckliga kryp!! Åh vad fint med fontänen!
Låter så skönt med riktig sommar!!
Ha en skön vecka!

Marie sa...

Det där är löss. Gullig fontän!

Mor Tuta sa...

Ja du, löss är inget att ha, det finns här också.
Vad fint att fontänen är igång igen. Hon när allt söt tösabiten i nya klänningen.
Ha det gott trots jobb.
Kramisar

Black Iris sa...

Usch de där äckliga lössen sitter som iglar längs stammen på en av mina akleje-sorter. Verkar inte som om mycket biter på dom heller.
Vilken fin fontän ni har.

Maidi

Emmas utsikt sa...

Gullig fontän. :)

Och fy så jobbigt att vara potatisbonde....uuuuu

Ska komma ihåg det nästa gång jag snaskar knölar... ;)