2010-09-08

Hemgjord tomatsås

För några år sedan var jag på en kvinnofrukost i missionshuset. Föreläsare den förmiddagen var Annika som driver tomatodlingen brevid barnens dagis uppe i byn.

Hon pratade om att vara (kvinnlig) företagare, hur man får ihop det med familj och allt, men framförallt tipsade hon om vad man kan göra med tomater. Den är ju lite mer all round än att bara stoppa dem i en sallad...

Det receptet som kommit till mest användning hos mig är det på tomatsås. Man kokar ihop tomater med lite annat och häller på burkar, som sedan håller sig i alla fall ett år. Hur gott som helst till köttfärsås, kyckling eller fisk. Såsen är färdigkryddad så det är så enkelt att bara hälla i tex köttfärsen. Plus att man faktiskt vet vad den innehåller.


Igår gjorde jag slag i saken och kokade "en låda tomater". Som jag skrev så har vi ju nära till växthusen där de finns och kan således köpa andrasorteringen i "storpack".


Här kommer receptet i original men med vitlöken tillagd av mig:


1½ kg svenska tomater
2 rödlökar
2 lagerblad
3 dl rödvinsvinäger
1 dl strösocker
1 vitlöksklyfta
4 kryddnejlikor
3 krossade svartpepparkorn
2tsk salt
1 tsk cayenpeppar
1 dl tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 msk basilika


Hacka tomater och lök och blanda i en stor kastrull med salt, nejlikor, peppar, lagerblad och vinäger.

Koka upp och låt småkoka i minst 1½ h. Rör då och då.

Tillsätt resten (socker, tomatpurén, paprikapulvret och basilikan). Låt koka ytterligare 15-30 minuter.

Håll upp på rena burkar (helt varma). Sätt på lock direkt och ställ dem upp och ned, då blir det vakuum och såsen håller sig mycket bättre.

Förvaras svalt och mörkt!


Oh det är så gott!!!



//Bonnfrua

7 kommentarer:

71:ans blogg sa...

Det låter gott! Måste testa!
Försöka få med familjen till Varv i helgen för att köpa tomater.
Tjingeling Millan

Synnøve. sa...

Vet du att detta ska jag jammen det prova. Så jag norpar receptet och skriver upp på handlingslistan till helgen.
Det är så enkelt att laga till själv om man bara tar sig tid. Sen blir det som du säger mycket, mycket godare och man vet vad man får i sig.
Tack för receptet.
Kramen Synnöve.

Evatina-beth sa...

Kul att du tittade in hos mig.
När jag läser ditt recept skulle jag önska att jag hade en stor tomatodling. Det låter jättegott.
Ha det skönt i höstvädret.
Hälsn Eva

Yvonne L sa...

Verkar ju riktigt gott! I såna här lägen är det tråkigt att bo i lägenhet och inte ha så mycket förvaringsutrymme.

Ulla sa...

Gott, det måste testas! Jag tar nog köttfärs till och sallad kryddad med ditt goa örtsalt (eller rättare sagt mitt).

pastorsfrun sa...

Mmmm, det låter gott!
Duktiga du =)
Kram

Tessan sa...

Jag har en omgång som står och puttrar på spisen nu.Det doftar underbart. Jag hade ganska mycket halvtråkiga tomater i växthuset så här i slutet av säsongen, så det här blir ett perfekt sätt att ta tillvara på dom. :-)