2011-10-09

En lördag hos oss.

I går lördag var det en liten prova-på-hantverksutställning i församlingshemmet. Det var virkning, knyppling, stickning och tovning som stod på programmet. Och fika icke att förglömma. Albin ville åka dit, och eftersom det var under samma tidsrymd som Hanna rider så fick pappa Janne kliva ur traktorn och följa med. Fast han slapp handarbetet och fick istället se hur Hanna sköter sig med Pigge och vad hon lärt sig.

Jag har en hel del bilder så jag har sållat hårt, men det blir en del här ändå:


Albin provade på sk torrtovning. Man stack en speciell nål genom den rena ullen efter att man format den som man önskade, i detta fallet en morot.
En väldigt stolt son visade upp sin egenhändigt gjorda morot.


När vi fikat (ett måste enligt sonen) åkte vi och bytte av Janne hos Pigge och Hanna.


Ekipaget gjorde halt för att hälsa på oss nyanlända innan de gick in för de sista varven.


När vi "tanter" kom hem från ridningen var "gubbarna" igång med att förbereda höstsådden på en av potatisåkrarna. Albin fick köra fräsen själv och ställde sig upp för att se var han hade framhjulet. Så hjälp finns det att tillgå här, ibland kanske mer än vad som önskas...


Men inte nog med tovning och traktorkörning inte. Nej nu skulle Albin lära sig att knyppla, för det hade han ju sett i församlingshemmet.

Så fram med dyna, övningsspets nr 1, sex par pinnar och knyppelgarn. Sedan var det korsningar och vridningar i dubbelslag som skulle läras ut och in. Naturligtvis ville liten fröken också knyppla...


... så fram med en dyna till, ytterligare en övningsspets (vilken tur att jag har två!), pinnar, garn osv. Jorrå, nu finns det två extra knyppeldynor uppställda här hos oss.

Viljan att ta itu med detta hantverk är större än orken hos barnen.

För helt lätt är det ju inte...//Bonnfrua

5 kommentarer:

Benita sa...

Härliga bilder. Tovning har jag provat på en gång för länge sedan men knyppling har jag aldrig prövat.

hugan sa...

Trevligt med nytt inlägg! ;-D

Men du vad mysigt med alla olika aktiviteter! O hjälpas vad duktiga ungarna är, roligt att de vågar prova på det som kanske är typiskt "tjejigt" också! ;)

Ha nu en fin vecka!

Birgitta sa...

Fullt upp hos dej och det ska det vara med barn i huset.
I natt kom herr Frost till oss, fast ikväll regnar det. Vi får vara glada så länge snön håller sej borta.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

AnnaKK sa...

Tänk, jag tror inte jag har sett någon knyppla i verkligheten (bara på bild!) sen jag var liten och var med en kompis och hälsade på hos hennes farmor som tydligen var en mästerknypplerska! Jag var inte så gammal då - kanske i Albins ålder - men att det där måste vara SVÅRT fattade jag iallafall. Det var ju hur många pinnar som helst! 8-) Och ända sedan dess har jag varit nyfiken på att testa, men har aldrig lyckats snubbla över den möjligheten.

Black Iris sa...

Vad jag avundas ert liv på nåt sätt, fast jag förstår att det är mycket jobb med en stor gård.
Tänk att få köra traktor alldeles själv vid den åldern t.ex.
Knyppling och tovning är så jättebra om de intresserar sig för tidigt.
Underbart..

Kram Maidi