2009-08-06

Marken


Idag har jag haft semester! Det är ju Skänninge marken och mina kollegor var lediga så chefen undrade om jag också ville vara det... och eftersom jag hade en semesterdag kvar så tyckte jag att det var en god ide´.Men bara för att jag är ledig får jag inte sovmorgon inte! Barnen satte igång tidigt, så strax efter klockan sex var det full rulle här i huset. Vi tittade på Nicke Nyfiken på DVD innan frukosten.

När allt var klart och kläderna på trampade vi ner till "skogen". Det är en åkerlapp som kallas så eftersom den ligger invid vår skog. Där plockade man idag potatis för försäljning till grossist. Barnen åkte lite traktor och jag tog mig en tur uppe på maskinen:

Här kommer potatis, stenar och ogräs upp på bandet.

Malin, vår underbara sommarjobbare,

sorterar bort stenar och fula potatisar.
Nu är tanken full, Janne tömmer ut potatisen i lådor om 500 kg stycket.

Sedan när vagnen var full (7 lådor) åkte han till Skänninge och levererade dessa.
Detta för oss osökt in på Marken. I dessa trakter är det marken, det finns ingen annan liksom. Dessutom sätter den punkt för sommaren sedan är det höst bland lokalbefolkningen här har jag fått lära mig.

Barnen och jag åkte iväg och gick direkt till fam Falk för att göra vår årliga visit. Döm om min förvåning när det visade sig att både Anna och Sofia var hemma! Anna och jag gick åk 1-9 tillsammans och har hållit kontakten. Sofia och Marcus gick barntimmar, lekis åk 1-9 samt gymnasiet ihop!


Ingemar (min gamle musiklärare från mellanstadiet) och Anna.
Sofia.Mina marknadsfynd!


Barnen hade fått varsin "peng" att handla något för. De var mycket märkvärdiga inför detta faktum. Dock låg "pengen" i min plånbok, vågade inte riskera att de försvann. Albin valde en "pangare" en polispistol samt handklovar (eller kavaj som han senare =0)) mm. Hanna valde traditionsenligt en Hello Kitty-nalle. Janne fick strumpor (det var behövligt) och jag köpte mig lyxartiklar som klädnypor, limp-plastpåsar och ett Yatzy! Ok då, det blev även Mariannelunds hemkokta karameller...Min tanke var att städa under eftermiddagen, men jag lade det åt sidan. Det var ju varmt och sommar ute! Så barnen fick sin pool iordningställd för ett dopp/bad och jag tog mig an ett korsord ute under körsbärsträdet i hörnet. Det är ett ljuvligt ställe! Om det blåser aldrig så lite så kan man vara säker på att just där kan man ha nytta av den fläkten!


Vet ni vad jag upptäckte mer idag? Jo, det luktar äpplen! Vid "trans-blan-blanche"-trädet (hur stavas det????) har det börjat bli fallfrukt, ett tecken på att mos-tider närmar sig. Jag bara ställde mig där och drog in doften och såg upp mellan lövverket på den klarblå sensommar himlen. Ljuvligt!


Barnen inspekterar tröskan innan

det är dags för rågen att mejas av.
Hanna tog sig upp alldeles själv!

Janne med barnen i hytten trixar sig ut

mellan jordkällaren och magasinet.
Albin vinkar glatt när det bär iväg.

Det är en stor stund, den första tröskningen för året!
Råg.


Ännu mera råg.


Snart är första varvet fullbordat och barnen får kliva ur

för vidare transport per apostlahästar

hem till kvällsmat och läggdags!Ser ni vad det ryker och dammar?Ännu en av dessa falmskärmshoppare...

1 kommentar:

Anna sa...

Juhu, jag hittade dig! JÄTTEKUL att ni kom förbi på Marken!! Alltid lika kul att ses. Ta hand om er så hoppas jag vi ses snart igen! Kram Anna (är inte så bra på det här men hoppas att jag får iväg en kommentar...)