2009-09-05

Kalles

Det har varit stunder då trotsiga barn har varit i uppror och då föräldrarna höjt rösten runt vårt köksbord. Känslorna har riktigt svallat emellanåt.

Varför? Jo, hur mycket Kalles Kaviar det ska vara på mackan har varit den springande punkten. Att en sådan sak kan bli ett problem!!!


Så för ett tag sedan införde jag helt sonika att man var tvugen att ha en bokstav på sin macka om det skulle få vara kaviar där. (Mormor gjorde bokstäver när vi var små, fy vad fuskit det var att syskonen fick M och jag Å, det var ju mycket mer på deras mackor!)

Jag var så trött på allt bråk och alla Kebenekajse-berg i naturlig storlek som barnen klämde ut ur den blåa tuben om de fick tag på den. Det funkar förvånansvärt bra med denna restrektion, fast ibland blir det en väg istället. :-)


Så häromsistens frågade jag dotera vilken bokstav hon skulle ha på sin kaviarmacka: -" En cirkel" svarade hon. Så jag gjorde en rund ring och då konstaterade hon att det var ju Olles bokstav!


Inte visste jag vad en cirkel var när jag var 2 ½ år! Jag kommer ihåg att vi tragglade det i lekis, och då var ju jag 6 ½ år! Rektanglar, kvadrater och cirklar, för att inte tala om alla färgerna. Idag lär sig ju barnen det hur tidigt som helst på dagis! När får de vara barn????


Fast idag har de fått vara barn, de har lekt med grannflickan sedan förmiddagen med endast uppehåll för mat. Så de har grejat och lekt både inne och ute, så idag har de sannerligen fått leka färdigt utan större avbrott. Visst har man lite koll på dem vad de pysslar med, men för den sakens skull får de ju ha den fria leken för sig själva.


Så nu sover de sött mina barn, innan klockan slagit sju sov de som stockar. zzzzzz

3 kommentarer:

Anita sa...

Ja du, det där med kaviar är en ständig orsak till diskussioner. Här är det också bokstavsprincipen som gäller. En annan sak man kan diskutera är vad man ska ha ketchup på! Jag och yngsta dottern (även far i huset) har inte samma åsikt om det.
Lycka till imorgon.
Kram Anita

Mia sa...

Hm... kaviar är ju verkligen inte gott... konstiga barn du har som tycker om det. Hi hi.Nävars, det är ju bra att de gillar det =)
Smart att låta dem få en bokstav!!!! Eller väg... Ha ha. Tänk, man skulle skriva en tipsbok med alla grejer man kommer på som förälder för att underlätta vardagen. Du som skriver så bra, borde fundera på det ;o)
Kramar Mia

Marie sa...

Bokstav på brödet var enda sättet att få mig att äta kaviar när jag var liten. Ack ja, hade det inte varit kaviar så hade det varit något annat. Barn bara måste hitta något fullkomligt oviktigt att komplicera livet kring.

Kul det där med 2-åringar och cirklar. Jag har inget emot att småbarn lär sig en massa "skolkunskaper" men om man lär sig det när man är 2, 6 eller 10 år spelar ju ingen större roll. Vi som började lekskolan som 6-åringar är ju minst lika fantastiska på alla sätt och vis;). Min 6-åring börjar i lekskolan den här veckan och läraren har en försiktig förhoppning om att barnen ska kunna namn på färger, känna igen minst en bokstav och någon siffra och känna igen cirklar, kvadrater och trianglar vid skolårets slut!