2010-06-20

Bröllop, rabarbersaft och utvärdering

Förvisso var gårdagen historisk med Kronprinsessbröllop! Och jovisst satt jag där och tittade, fällde en tår (eller flera) och var allmänt sentimental. :-) Men lite mer innehöll min dag, och det var bla testning av en ny saft.
Den här rabarbersaften skulle kokas och sedan silas, receptet hittade jag via bloggen "Emmas utsikt" och hon hade funnit receptet här.

Det var häromdagen jag förvånat konstaterade att det inte gick att ana längre att jag redan skördat av rabarbern två gånger i år! Det var alltså dags igen!
Vi måste ha en bra sort helt enkelt. Eller tja, vi har två sorter varav den ena har mindre stjälkar men å andra sidan är det mindre oxalsyra i dem, så de passar bättre till paj od. Men till saft/dricka använder jag mig av de storväxta stammarna.

För några veckor sedan testade jag att använda bladen som ogräsdämpare, och nu när jag hade nyskörade dyliga utvärderade jag mitt expriment:

De blad som inte blåst bort i stormen för ett tag sedan hade krympt ihop och torkat.

Men under dessa var det ganska så ogräsfritt! Dessutom verkar de vara fuktighetsbevarande!
Svårt att se på bilden, men några stackars ogräs har försökt ta sig upp men de är så taniga och fula så det har definitivt hjälpt!
Så jag hackade lite snabbt i experimentrabatterna och lade på nya blad, för varför ska jag rensa ogräs mer än nödvändigt?

När saften rann ner genom silen och ogräset bekämpades med i allra högsta grad miljövänligt alternativ tog jag en kopp kaffe, flyttade TV:n och satte mig vid knyppeldynan:

Det var ju bröllop!

Några korsningar och vridningar blev det när inte ögonen svämmade över och det var alltör koncentrationskrävande på TV:n. Talet som ärkebiskopen höll till brudparet var i mitt tycke väldigt fint!

Och sedan tillbaka till verkligheten!

Saft att koka upp med socker, kastruller och grytor att diska, barn att "fora" och annat vardagligt! Ganska långt från flärden i huvudstaden, men å andra sidan mitt liv! :-)

//Bonnfrua

8 kommentarer:

Synnøve. sa...

Har ännu inte kokat saft på rabarner i år. Men det blir nog en kok snart. Styvsonen ska få med sig lite hem hade jag tänkt.

Bröllopet i går var historiskt på månge måter.
Vackert var det i alla fall.

Vi lagar middag. Blir älggryta idag. Tur man har en hyresvärd som jagar så man får eller köper lite älgkött. För det är så gott.

Nu får ni gotta er med nykokt saft, själv ska jag äta.
Kramen.

Anonym sa...

Ja du ...visst satt man å tjöt och snorade igår framför TV:n! Äntligen hade kronprinsessan fått sin prins!
Vet du... jag ska också göra saft och det kommer att bli första gången i mitt liv! Har blivit inspirerad av dig! Måste bara låna syrrans "saftamaja"
kram på dig! Millan

Birgitta sa...

Vilket bröllop och vilket tal Daniel höll till Victoria!
Ser gott ut med rabarbersaft.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Millan sa...

Tack för tipset!
kram Millan

Black Iris sa...

Det är en riktig bonnfru det som kokar sin egna saft.

Maidi

Emmas utsikt sa...

Hihihi så skojigt! Blev det bra? Jag tycker det är så vansinnigt gott!! Surt och sött på en gång.

Och jag bor ju nästan mitt i norska huvudstaden, men det går fint att koka saft där också.

Kram!

hugan sa...

Du fick ju lite gjort under lördagens bröllop iaf. Hittade mej själv stirrandes på tv:n HELA dan, jag trodde inte jag skulle bry mej så mycket :-D Däremot har jag svårt att gråta framför tv:n..Jag som trodde jag var ur-romantikern... ;)

Flera gångers skörd av rabarber?! oj.. gott är det iaf.!

Ulla sa...

Ännu en saftkokerska, visst är det gott. Intet öga torrt över hela landet tror jag. Mycket kärlek var det på alla håll och kanter så en dag framför TV'n var inte fel. Glad Midsommar till dig och de dina!