2011-08-05

Ny traktorförare på gården

För ett par dagar sedan fick Albin reda på att farmor började köra traktor när hon var 6 år. Hon har berättat att hennes pappa ställde in traktorn och så skulle hon köra med vagnen efter där pappan och drängen stod och hävde ut gödsel. alltså gick det i krypfart och karlarna hade med lätthet kunnat springa ifatt traktorn vid behov.

Men nu ska ju Albin snart fylla 6 och då bara måste ju även han få köra själv, tycker han. Så idag när barnen kom hem från ett par dagar hos sin mormor och morfar var det dags. Lite potatis skulle köras upp inför gårdsbutiken imorgon med hjälp av en grej som kallas "kroken" som sitter bakom traktorn. Jag var där med kameran för att dokumentera...Janne körde ut traktorn på potatisåkern och ställde den i rätt körriktning, så Albin fick gå de få metrarna över vägen och ut på gärdet.
Här förevisas stoppknappen, växeln hur den läggs i och hur han skulle trampa/koppla ur.

En mycket koncentrerad son körde en sisådär 8 meter innan det var dags att stanna. Bakom går Janne med "kroken" för att plöja upp potatisen. Om du klickar på bilden blir den större och du ser stoltheten hos Janne och koncentrationen hos Albin.

"Kroken" är fastsatt på jordfräsen med en kedja, det gör att det ser lite konstigt ut bakom traktorn. Jordfräsen är inte igång utan hänger bara med.

En mycket stolt och glad fader som plockar upp potatisarna inför försäljningen imorgon.

När traktorn vänts (av Janne) fick Albin köra en liten bit tillbaka också. Det festliga är när man kollar in hur hans sitter: precis son Pappa Janne!
Hanna var med på ett hörn, frustrerad över att hon inte fick köra. Men hon är ju för kort! Hon måste ju nå ner till pedalerna först. Så hon fick åka med Pappa när han vände ekipaget. Lite rättvisa måste det vara i världen ändå!

Storebror klarde det!
Det finns allt en del knölar nere i jorden.


Mormor var tvungen att få veta detta fantastiska att Albin kört traktor själv!Givetvis skulle även Hanna prata, och hon berättade om sina plåster hon fått pga av att ladugårdsbacken "anföll" henne.


En vanlig, fast stor, dag här hos oss! Den lilla traktorturen på kanske sammanlagt max 2 minuter fick Albin att växa kopiöst! Tilläggas bör att det gick så sakta så Janne hade svårt att hålla "kroken" på rätt köl. Så hade det behövts hade han kunnat springa ifatt den gamla traktorn med lätthet.

//Bonnfrua

4 kommentarer:

Ulla sa...

Det måste vara den bästa tänkbara av drängar som bonden fått! Potatisarna ser fina ut där de ligger. Vi äter också hemodlat nu men i väldigt liten skala förstås.

Felix sa...

Det vill till att börja i tid...
Här plockar vi också egen potatis, men i betydligt mindre skala.

Sommarhälsningar
Elisabet

hugan sa...

OJ vilka härligt glada och stolta stora och små gossar! :-D
Ja det är roligt när man ser vissa slående likheter med en förälder!
Hoppas korta Hanna snart får en viktig uppgift också ;-)

Jen sa...

Oj så roligt att få läsa om erat liv på landet. Drömmer själv om ett sådant. :)
Vad kul att sonen lyckades köra traktorn, förstår att både pappa och farmor var glada. :D
Mvh Jen

(hittade dig från Anna KK)